• admin

Belastingadviseurs: staatssecretaris Snel schiet door bij aanpak ontwijkingHet pakket maatregelen dat staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft aangekondigd om belastingontwijking en -ontduiking te bestrijden, is slecht ontvangen in de belastingadvieswereld. Belangrijkste kritiek is dat de staatssecretaris op meerdere punten strengere regels voorstelt dan de minimumeisen die de Europese Unie en de organisatie van ontwikkelde economieën Oeso stellen.

'Het braafste jongetje van de klas willen zijn', 'jezelf uit de markt prijzen'; 'het kind met het badwater weggooien' en 'overkill' — het zijn de kwalificaties die belastingadviseurs gebruiken om hun ongenoegen kenbaar te maken over de brief die Snel afgelopen vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over de aanpak van belastingontwijking en -ontduiking.

Fiscale beeld kantelen

Snel heeft zich ten doel gesteld om het ongunstige fiscale beeld van Nederland in het buitenland te kantelen. Nederland is zeker geen belastingparadijs, aldus de staatssecretaris. Maar ons land heeft volgens hem wel een serieus probleem met zijn slechte fiscale reputatie. We lopen echte economische activiteiten en echte werkgelegenheid mis als bedrijven ons land links laten liggen wegens zijn dubieuze belastingimago, vreest hij. Dus wil hij de belastingregels voor bedrijven, die sterk georiënteerd zijn op internationaal zakendoen, aanpassen zodat het lastiger wordt om niet of nauwelijks belaste inkomsten door te sluizen naar belastingparadijzen.

Belastingadviseurs onderschrijven het reputatieprobleem dat Snel signaleert, al delen zij niet zijn observatie dat Nederland hierdoor op dit moment reële bedrijfsinvesteringen dreigt mis te lopen. De doelstelling van de staatssecretaris het beeld kantelen, zeggen zij te steunen. Lees verder

#belastingdienst #staatssecretaris #belastingontwijking

  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon

De AVB werkt samen met: