• admin

In naam van de Koning, maar met een winstoogmerk'In naam van de Koning', het staat nog altijd boven ieder dwangbevel dat een gerechtsdeurwaarder geeft aan een debiteur. Een ietwat archaïsche aanhef, zeker, maar dat is niet zonder reden. Gerechtsdeurwaarders zijn ambtenaren die moeten opkomen voor de belangen van zowel schuldenaar als schuldeiser.

Maar lukt dit nog wel? Schuldhulpverleners, wetenschappers, politici en niet in de laatste plaats ook deurwaarders zelf maken zich de laatste jaren in toenemende mate zorgen over de onafhankelijkheid van de deurwaarder. Door de steeds fellere concurrentie tussen kantoren, een gevolg van de in 2001 doorgevoerde marktwerking, is de deurwaarder de belangen van de debiteur te veel uit het oog verloren. 'De marktwerking dwingt ertoe om het vooral de opdrachtgever naar de zin te maken (..)', stond in 2009 al in Noblesse Oblige, een rapport over het functioneren van beroepsorganisatie KBvG. Lees verder


15 keer bekeken
  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon

De AVB werkt samen met: