• admin

Fiscus zit achter 20 miljard aan


De Belastingdienst heeft nog zo’n 20 miljard euro tegoed. Van ruim 6 miljard euro is de fiscus zelf niet zeker of het bedrag tijdig dan wel ooit binnenkomt.

Dat blijkt uit gegevens die het AD heeft verkregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Van alle vorderingen stamt 4,6 miljard euro uit 2011 of eerder. Oppositiepartijen SP en CDA spreken van ‘schrikbarende aantallen met erg grote totaalbedragen’.

De Algemene Vereniging van Belastingdeurwaarders en belastinginvorderaars (AVB) trekt aan de bel en vreest dat steeds meer aanslagen onbetaald zullen blijven nu de Belastingdienst inkrimpt. Zo zijn er na de reorganisatie in 2020 nog maar circa 170 van de 315 belastingdeurwaarders over. Voorzitter Mario Hoogendoorn: ,,Het is nu nog te behappen, maar straks hebben we echt een capaciteitsprobleem. Met alle gevolgen van dien voor de schatkist.” Op 1 november van dit jaar stonden in totaal 6,4 miljoen burgers en bedrijven in het krijt bij de Belastingdienst. Samen zijn zij nog 19,4 miljard euro schuldig. Het hoogste bedrag dat een belastingplichtige nog moet betalen is 150 miljoen euro, het laagste bedrag is 25 eurocent. Bijna 70 procent van het geld denkt de fiscus zonder problemen te kunnen incasseren. Problematischer verloopt de inning van de resterende 30 procent, die goed is voor ruim 6 miljard. Om daarvan zo’n 3,3 miljard euro te kunnen ophalen zijn dwangmiddelen ingezet, zoals een beslaglegging of een vordering van het loon. Nog eens 1,36 miljard euro moet komen van 910.000 belastingplichtigen bij wie op dit moment niets te halen valt. Deze categorie krijgt te maken met ‘dynamisch monitoren’, waarbij het de bedoeling is dat de fiscus alsnog actief tot inning overgaat als er opeens toch geld blijkt te zijn, bijvoorbeeld dankzij een erfenis. Volgens Hoogendoorn is dit instrument ‘veel te passief en niet actueel’, waardoor te veel schuldenaren de dans ontspringen. De fiscus denkt helemaal te kunnen fluiten naar zo’n 1,5 miljard euro aan openstaande vorderingen, omdat belastingplichtigen failliet zijn of in de schuldsanering zitten.

(geschreven door Laurens Kok Carla van der Wal AD)

#belastingdienst #AVB #reactieopAD

  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon

De AVB werkt samen met: